DISCOVER THE NEW COLLECTION

X

Harry Markusse - een interview

Een aantal maanden geleden werd de nieuwe Show Off Space in Rotterdam geopend. Een prachtige art gallery gelegen aan de Goudsesingel. Onderdeel van de eerste show was de kunst van Harry Markusse, een kunstenaar die geboren en getogen is in Rotterdam. Als The GoodPeople zijnde waren wij erg weg van zijn werk. Tijd dus om een praatje te maken.

Harry, hoe gaat het?

Goed!

Je was de afgelopen periode te zien in de nieuwe Show Off Space. Hoe is dat tot stand gekomen?

Ik was een van de eerste kunstenaar die ze benaderde voor de tentoonstelling. Ik heb Tjeerd, Fleur en Luuk (van de Show Off Space) ontmoet op Art Rotterdam vorig jaar en daarna hebben wij contact gehouden. De galerie is nog aan het opstarten maar ze pakken het heel professioneel aan! Ze hebben mooie plannen voor in de toekomst en ze staan net zoals vorig jaar dit jaar weer op Art Rotterdam. Er zijn veel Nederlandse galeries die dat niet lukt.

Kun je wat vertellen over je werk dat je tentoon hebt gesteld in de galerie?

Het werk dat ik in de galerie heb getoond is een muurschildering die voortkomt uit een serie uit 2018. De muurschildering heb ik ter plekke op de muur gemaakt. Zowel bij mijn schilderijen als bij de muurschildering heb ik geen voorbedacht plan, ik bedenk het ter plekke. Verder heb ik er twee grotere werken uit de Origami Serie uit 2018 tentoongesteld. De toeschouwer bepaalt zelf of hij kijkt naar de geschilderde of de ontstane compositie: naar de voorgrond of juist naar de achtergrond. Ook toon ik nog een aantal kleine werken uit 2017.

Vanuit waar werk je?

Ik werk nu 6 jaar vanuit Amsterdam.

Wanneer ben je begonnen met schilderen?

Toen ik veertien was ben ik begonnen met graffiti schilderingen in Rotterdam, waar ik ben opgegroeid. Vanaf mijn 18e studeerde ik aan de kunstacademie in Groningen. Met schilderen ben ik ergens begonnen tussen de graffiti en de kunstacademie in.

Je werkt verschilt veel in vormen en kleuren, waar haal je de inspiratie hiervoor vandaan?

Ik haal mijn inspiratie vooral uit het werken zelf. Ik ben veel uren in mijn atelier te vinden en ik ben continu dingen aan het uitproberen en series aan het uitvergroten. Tijdens het schilderen ontstaan er problemen die ik vanuit de zelfde schilderkunst weer oplos. Al makend voeg ik vormen en ruimtes toe die andere vormen en ruimtes uitsluiten. Dit proces blijft zich steeds opnieuw uitvinden waardoor ik mijn werk creëer.

In je About Me page zeg je dat je altijd naar harmonie tussen verschillende concepten in je werk zoekt. Dan lijkt het me dat je van te voren niet weet wat je gaat schilderen? Ik zie echter wel patronen/ritme in je werk. Hoe ga je te werk?

Tijdens het schilderen bepaal ik welke kant het werk op gaat. Ik schets met tape op de wand of het doek en zo bekijk ik stap voor stap wat de volgende zet wordt. Ik geef mijzelf inderdaad de vrijheid om niet van te voren te weten wat mijn volgende stappen zullen worden. Hierdoor blijft het voor mij spannend. Ik streef ernaar dat de toeschouwer de keuzes voelt die ik in het proces heb gemaakt.

Je hebt heel wat exposities achter je naam staan. Waar ben je het meest trots op?

Art Rotterdam vind ik ontzettend leuk. Ik kom uit Rotterdam en ik kwam daar altijd wel bekenden tegen. Zo kwam ik vorig jaar mijn oude schooljufrouw tegen die niet wist dat ik werk maakte. Dat maakt zo’n tentoonstelling wel heel erg persoonlijk. Ook bij Show Off merkte ik dat er veel bekenden van vroeger waren. Het voelt een beetje als een thuis wedstrijd als ik in Rotterdam exposeer.

En waar wil je echt nog staan?

Om ooit te kunnen exposeren op Art Basel zou ik wel heel vet vinden.! Maar ik heb niet echt een ultiem doel. Ik wil vooral mezelf blijven ontwikkelen, en nieuw werk creëren.

Heb je een favoriet werk van jezelf? En zo ja, welk is dat dan?

Sinds begin 2017 is mijn werk weer wat meer richting het sculpturale gegaan. Oude mislukte opgevouwen doekjes stapel ik en stop ik in een perspex kistje en zo creëer ik hiermee schilder objecten voor aan de wand. Deze werken zijn vrij schaars binnen mijn oeuvre omdat ik ze alleen kan maken als er genoeg rest materiaal is. De werken zijn een weerspiegeling van mijn proces.

Thanks Harry!

Het werk van Harry Markusse kun je terugvinden op zijn instagram en zijn website, ook doet Harry deze maand vijf shows. 
Zo opent er op 22 maart een show in het Lloyd hotel in Amsterdam, opent er op 14 april een show bij PHK 18 in Rotterdam (Harry maakt daar een wandschildering), doet Harry een duo tentoonstelling tijdens de kunstRAI (17 tot 24 april) en is er een tentoonstelling bij Arti et Amicitiae in Amsterdam deze maand!